torstai 3. heinäkuuta 2014

Ulkoministeriön FINFO-esite sukupuolten välisestä tasa-arvosta

Huomasin, että Ulkoministeriön FINFO:n esite, johon minua haastateltiin, on nyt valmis. Esitteessä käsitellään upeasti suomalaista sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Muita haastateltavia ovat: Pirkko Mäkinen, Irja Askola, Pauliine Koskelo, Kaisa ja Pasi Kaitila, Anna-Liisa Laine, Gunvor Kronman, Sirkka-Liisa Roine ja Nasima Razmyar.

Suomessa koulutuksellinen tasa-arvo on tavoittanut hienosti tytöt ja naiset, mutta osa pojista ja miehistä on pudonnut kelkasta pois. Tutkimusten mukaan ongelma on suuri Itä- ja Pohjois-Suomessa, mutta sama ilmiö on havaittavissa Pääkaupunkiseudullakin.

Haastattelun ensimmäinen versio suomeksi:

Education - the forward force in Finland (Properuskoulu  8.12.2013)

Kannattaa lukea muutkin artikkelit. Haastattelu ja koko esite englanniksi:

Gender equality in Finland means choice and quality

Piipahda myös FINFO:n ylläpitämällä this is Finland-sivustolla. Näet miten Suomea markkinoidaan ulkomaille, sivustosta löytyy myös mielenkiintoisia blogeja.

4 kommenttia:

  1. Onko Jack Donovanin ajattelu tuttua? Esim. Sarastus-lehden sivuilla useita artikkeleita. Miesten ja naisten tasa-arvo ei ole aivan samanlainen. Vaikka niin sanotaan ja ajatellaan kyseenalaistamatta.

    Moni kokee nyky-yhteiskunnassa että tasa-arvoa toteutetaan nimenomaan naisten tasa-arvokäsityksen kautta. Virallinen totuus, virallinen tasa-arvo nielee kakistelamatta myytin miesten valta-asemasta. Tasa-arvo on muutenkin kaiken kannatettavuuden ohella myös ongelmallinen käsite. Onko pakkotasa-arvo tasa-arvoa? Kuka määrittelee missä tasa-arvo kulkee? Hyvä esimerkki on naiskiintiöden kannattaminen ja mieskiintiöiden vastustaminen. Kaksoiskoodi. Pohjoismainen tasa-arvo kuulostaa hyvältä mutta sen toteutuksessa on totalitäärisyys joskus lähellä. Ruotsi on tästä karmea esimerkki. Koko kieltä, persoonapronominin kolmatta manipuloidaan äänekkään, monessa asiassa etuoikeutetun kulttuurieliitin pikkuvähemmistön (feministejä?) vaatimuksesta orwellilaisittain. Ja kaikki tasa-arvon nimissä.

    Se että maassa sallitaan vain yhdenlainen ajattelu ( vrt. esim. sukupuolineutraalin parisuhdelain kriitikitön kannatus mediassa ja valtaeliitin piirissä) tasa-arvon nimissä....mitä se sitten on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ano...

      Jack Donovanin ajattelu ei ole minulle tuttua. Pitää piipahtaa Sarastus-lehden sivuille.

      Mielestäni suurempi ongelma Suomessa on yhteiskunnallisen tasa-arvon vajoaminen kuin miesten ja naisten välisen tasa-arvon mahdollinen puute.

      Suomesta on tullut luokkayhteiskunta ja köyhyydestä on tullut periytyvää.

      Olen Properuskoulu.netissä saarnannut kuin hullu koulutuksellisesta tasa-arvosta, jota Suomessa, lähinnä Kokoomuksesta käsin, on systemaattisesti heikennetty. Kaikki lapset eivät peruskoulussa saakaan enää samantasoista kuin luullaan. Asuinpaikka ratkaisee. Joissain kunnissa annetaan enemmän ja laadukkaampaa opetusta kuin joissain toisissa kunnissa.

      Olen esittänyt valtiorahoitteista peruskoulua, jolloin erot tasaantuisivat. Myös Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä sekä Opettaja-lehden päätoimittaja Hannu Laaksola ovat esittäneet samanlaisia ajatuksia.

      Koulutus on ratkaiseva tie yhteiskunnalliseen tasa-arvoon.

      Poista
    2. Ano: "Se että maassa sallitaan vain yhdenlainen ajattelu..."

      Suomi on ollut aina yhdenlaisen ajattelun maa.

      Poista
  2. Totta. Asuinpaikka, pääkaupunkiseudulla usein kaupunginosa, ratkaisee. Miten se sitten on mahdollista? Onhan kaikilla lapsilla samat lähtökohdat...Vai eikö olekaan? Kiertelemättä ja kaartelematta on todettava että käytösongelmat korostuvat maahanmuuttaja-lähiöissä. Normaali selitys ei kelpaa enää minulle siitä miksi näin on. Maahanmuuttajat ovat saaneet viimeisen 10 vuoden aikana täsmälleen saman tasa-arvon ja lähtökohdan kuin valtaväestö. Suuri syy on kielitaidottomat kodit. Miksi kieltä ei ole sitten opeteltu kunnolla? Niin. Ilmaisia kursseja pyörii koko ajan. On mahdollista että yli 10 vuotta maassa asunut tarvitsee tulkin hoitaakseen asioita. Maa tarjoaa tasa-arvon mutta tasa-arvo ei ole kelvannut. On eristäydytty kulttuurisesti. Ja siitä, itse valitusta anti-integroitumisesta, punaviher-osastomme kehittää vielä rasistisen syyllisyyden päällemme.

    Tälläiset selitykset eivät kelpaa ajatteleville ihmisille enää. Tasa-arvo, suvaitsevaisuus jne. ovat hienoja asioita mutta ne on avattava auki sellaisena kuin ne todellisuudessa näyttäytyvät ilman ideologisiointia.

    Yhteiskunnallinen epätasa-arvo syntyy usemmiten edelleen työn ulkopuolelle jättäytymisestä. Köyhyys periytyy, se on ikäväksemme totta, mutta se kumuloituu jos köyhät, kantaväestö tai maahanmuuttajat, jäävät vain tulonsiirtojen varaan. Töihin pitää mennä aina. Minä en urputa koskaan yhdestäkään mamusta, joka on duunissa. Se on mulle heti brother. Ja töihin pääsee kun hankkii suomen kielen taidon. Paskaduuniin aluksi mutta kuitenkin.

    (On se mamu mulle brother jo aiemminkin, mutta enää emme voi elää palmelaisessa tulonsiirto-yhteiskunnassa vaikka haluaisimme. Maailma ei ole enää, valitettavasti, sellainen)

    VastaaPoista