maanantai 11. maaliskuuta 2019

Puolueiden arvokarttaOlen aina rakastanut tilastoja, mutta ennen kaikkea hienoja kuvia, jotka selkeyttävät tilastot visuaalisesti.

Helsingin Sanomat tutki eduskuntavaaliehdokkaiden vaalikonevastauksia ja asetti puolueet x-akselille (vasemmistolaisuus-oikeistolaisuus) sekä y-akselille (liberaalisuus-konservatiivisuus).

Vastausten perusteella on selvää, että talouspoliittisesti ajatellen etenkin Kesk ja Rkp ovat sijoittuneet aivan liian vasemmalle mitä ko. puolueiden käytännön politiikka on osoittanut. Sipilän politiikka on ollut kuin Kokoomuksen märkä uni, niin oikeistolaista politiikkaa Sipilän hallitus veti.

Perussuomalaisten aateperustan kulmakivet löytyvät heti Arvomaailmamme alusta:

Perussuomalaiset on isänmaallinen ja kristillissosiaalinen puolue, joka edistää kansallista etua. Me arvostamme ja haluamme korostaa tavallisten ihmisten ääntä ja roolia politiikassa, kulttuurissa ja historiassa.

Isänmaalliseen ja oikeudenmukaiseen politiikkaan kuuluu vähäosaisten, huono-onnisten ja syrjäytyneiden suomalaisten auttaminen.

HS:n arvokartalla PS:n vaaleansininen pallukka on varmaan oikeassa kohdassa, oma pallukkani todennäköisesti on alempana, mutta muuten vasemmisto-oikeisto -akselilla oikeassa kohdassa.

Äänestäjän kannalta edellisten Kuntavaalien arvokartta kertoo paljon. Kun äänestää Perussuomalaisia tiedät kartalla, missä olet. 

Eniten alla olevassa visualisoinnissa minua kummastattaa Keskusta ja Kokoomus, kuin haulikolla olisi rätkitty tauluun, ei enää tunnusteta minkäänlaista väriä.


* * *

7.3. HS


Eduskuntapuolueiden ehdokkaat suhtautuvat yksityistämiseen ja menoleikkauksiin kielteisemmin kuin neljä vuotta sitten. HS analysoi torstaina auenneen vaalikoneensa yli 1 700 vastausta.

Miltei kaikki Suomen eduskuntapuolueet ovat ottaneet askeleen vasemmalle sitten viime eduskuntavaalien.

Tämä käy ilmi Helsingin Sanomien vaalikoneeseen osallistuneiden yli 1 700 eduskuntavaaliehdokkaan vastauksista.

HS:n analyysin perusteella etenkin keskustan ja Rkp:n ehdokkaat ovat vastaustensa mukaan lähempänä poliittisen kentän vasenta laitaa kuin neljä vuotta sitten.

Arvokartan toisella eli konservatiivi–liberaali-akselilla muutokset ovat olleet pienempiä.

Perussuomalaisten näkemyksistä on tullut hieman aiempaakin konservatiivisempia, kun taas useat muut puolueet ovat siirtyneet aavistuksen kohti arvokartan liberaalia alalaitaa.

2 kommenttia:

  1. Miksiköhän PS on kääntynyt konservatiivisempaan suuntaan? Kohta heidän nuorisojärjestöstään marssii uuden sukupolven poliitikkoja vaatimaan Karjalaa takaisin ja määrittämään suomalaisuuden uudelleen.

    VastaaPoista
  2. Unknown....

    Hesarin arvokartta perustuu lehden Vaalikoneen kysymyksiin, joissa painotettiin arvoja kovasti.

    Kaikkien puolueiden nuorisojärjestöt ovat aina radikaalempia kuin emopuolueet, koska nuoruuteen kuuluu radikalismi.

    VastaaPoista