keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Lidl Vantaanlaaksoon - täydellinen virhearvio


Vantaan kaupunginvaltuuston maanantainen kokous venyi ylipitkäksi. Puhuttiin mm. Helsingistä Lentokentän kautta Tampereelle kulkevasta pikarautatieradasta ja kaupungin liikuntaraportista.

Ehkä eniten tunteita herättävä keskustelu syntyi, kun alettiin puhua Vantaanlaaksoon suunnitellun liiterin paikasta. Juuri minkään, paitsi mahdollisesti lakkautettavan Tuomelan koulun suhteen, minuun ei ole otettu niin monta kertaa yhteyttä kuin tulevan kaupan sijainnista.

Lidl sijaitsi ennen hyvällä paikalla Martinlaakson Ostarilla S-Marketin vieressä, Lidl häädettiin ja tilalle tuli K-Market. Martinlaakson Ostarin paikka on erinomainen juna-aseman vieressä, joten sinne pääsevät helposti myös Martinlaakson mummot. Tuleva Lidl sijaitsee auto- tai bussimatkan päässä.

Myös Vantaanlaakson asukkaat ottivat minuun yhteyttä, kaavamuutoksesta on valitettu poikkeuksellisen paljon. Syinä on, että uusi kauppa on liikenteellisesti hankalassa paikassa, liikennejärjestelyt maksavat paljon, ja lasku lankeaa tavalliselle vantaalaiselle veronmaksajalle. Kauppa sijaitsee aivan Vantaanlaakson omakotialueen vieressä, joten liikenteen melu lisääntyy entisestään.

Kaiken kukkuraksi autoilijoille toinen Lidl on aivan lähellä, matkaa Vantaanlaaksosta on Kaivokselan liiteriin on vain 2,9 kilometriä. (Matkan pituus korjattu 7.3.)

Eniten minua säälittää Martinlaakson mummot, joille Ostarin liiteri oli edullinen lähikauppa.

Nyt ei asukkaita kuunneltu.

* * *

Vantaan Sanomat 6.3.


Puistoalueelle Vantaanlaaksontie 34:n kohdalle tulee Lidl. Asemakaavamuutos sai maanantaina Vantaan kaupunginvaltuuston hyväksynnän.

Kyseessä ei ollut läpihuutojuttu. Valtuustossa asemakaavamuutoksesta äänestettiin. Kaavamuutosta ja kaupan tuloa vastustavat perustelivat kantaansa sillä, että suuri päivittäismyymälä tuo alueelle liikennettä ja melua.

Kai-Ari Lundell (ps.) kutsui Lidlin rakentamista Vantaanlaaksoon täydelliseksi virhearvioksi.

– Martinlaakson mummot joutuvat nyt könkkäämään "liiteeriin" Vantaanlaaksoon. Lidl olisi pitänyt laittaa sinne, missä asiakkaat ovat, arvosteli Lundell.

Kaavaehdotusvaiheessa kaavamuutoksesta tehtiin 20 valitusta. Pääasiassa alueen asukkaiden tekemissä valituksissa pelättiin Lidlin tulon muun muassa ruuhkauttavan liikennettä entisestään Vantaanlaaksontiellä. Myös liikenteen myötä lisääntyvästä melusta ja päästöistä valitettiin.

Kaupunginvaltuustossa asiasta äänestettiin keskustelun päätteeksi. Asemakaavamuutosta äänestyksessä vastustivat keskustalaisvaltuutetut Irja Ansalehto-Salmi ja Jussi Vähäkangas, perussuomalaiset Lundell ja Tanja Vahvelainen sekä kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä eli Tiina Tuomela ja Jouko Jääskeläinen.

7 kommenttia:

 1. Tuota noin, jos siellä on nyt K-Market eli kauppa löytyy edelleen lyhyen matkan päästä. Luultavasti Lidl olisi voinut saada kauppansa siihen K-Marketin paikalle myös mutta tarina ei kerro että miksi? Jotenkin epämääräistä ruikutusta siitä ettei jotain tiettyä kauppaa ole nurkalla. Itselläni on Lidl tuossa 100m päässä mutta en koskaan käy siellä muuta kuin pakettiautomaatilla mutta kauppaan menen mieluummin 300m päähän Jumboon tai 2km päähän K-Markettiin tai Alepaan. Tuon Lidl:n paikka tuossa ei ole mikään "loistava" mutta en viitsisi ruikuttaa että pitää saada siihen Alepa tai K-Market tms... Hintojen ero ei ole niin merkittävä että asiaa kannattaisi sen enempää surkutella. Kumma että näillä mummoilla oli varaa ennen Lidliä ostaa ruokaa kaupasta vaikka ennen oli kaikki paremmin. Ilmeisesti tarkoituksenasi on myös eduskunnassa hoitaa kaikkia turhia asioita oikeiden ongelmien sijasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ano...

   Kyse on siitä, että Lidl on hyvä kauppa Martinlaakson mummoille, koska se on edullisempi kauppa kuin K-Market. Köyhille mummoille hintaero on merkittävä, ei heillä ole aina rahaa edes matkustaa junalla Myrtsin liiteriin.

   Lidl olikin siinä K-Marketin paikalla, kunnes Ostarin omistava yhtiö päätti, että paikalla pitää olla taistelupari S ja K.

   Tämä keissi ei tietenkään ole valtakunnallinen, vaan paikallinen kuten itsekin huomasit. Kaavasta tehtiin parisenkymmentä valitusta, mikä on paljon. Kyse on siis kunnallispolitiikasta, jossa hoidetaan vieläkin pienempiä asioita kuin tämä.

   Pieni ongelma voi jollekin kuntalaiselle olla iso.

   Poista
  2. Juu esimerkki valtuksesta :' miten käy läheisen K-marketin jos toinen liike tulee tuohon'
   Liikennemelu lisääntyy ? Hämeenlinnanväylä 50m päässä tulevasta kaupasta , varmasti peittää kaupan äänet.
   Taidettiin vaan valittaa siitä että on Lidl joka tulee. Tuota on odotettu jo pari vuotta tuohon , vihdoin asukkaista kuunneltiin.

   Poista
 2. Kun nyt saamme uuden kaupan edellisten rinnalle, niin se varmasti synnyttää hintakilpailua kaikkien kolmen kaupan kesken. Silloin ne mummotkin kyllä selviävät (vaikka tilastojen mukaan työttömät ja opiskelijat ovat pahemmassa ahdingossa kuin eläkeläiset).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unknown...

   Martsarin ostarilla oli kunnon hintakilpailu, kun vierekkäin oli S ja Lidl. Kun Lidl häädettiin ja K tuli tilalle, voidaan puhua jonkinlaisesta kartellista.

   Poista
  2. Ja tietenkin hintakilpailusta hyötyvät myös työttömät ja opiskelijat.

   Poista
 3. Avovaimoni pettyi myös kovasti kun Lild lähti pois ostarilta. Meillä on 3 lasta ja hintakilpailun vuoksi hän saattaa käydä 3 eri kaupassa samalla reissulla. Lidlistä hän ostaa mitä pystyy ja muualta loput.

  VastaaPoista