lauantai 18. lokakuuta 2014

Keskustakirjastoa ei saa rakentaa lähikirjastojen kustannuksella

Jos Helsingin Keskustakirjasto rakennetaan, on pidettävä huoli, että lähikirjastot säilyvät. 

Lähikirjasto tekee yhteistyötä alueen koulujen kanssa. Luokat tekevät vierailuja paikan päälle turvallisesti kävellen. Vastaavasti kirjasto tekee kirjavinkkauskäyntejä kouluihin.

Lasten ja vanhusten kannalta lähikirjastot ovat tärkeitä. Ei voida olettaa, että pienet koululaiset tai raihnaiset vanhukset ryysääväät metrolla Keskustakirjaston palvelujen perään, jos lähikirjastoa ei ole.

Monessa lähiössä Kirjasto- ja Nuoristoimi tekevät tiivistä yhteistyötä alueen nuorten hyväksi.

Lähikirjasto on tasa-arvon tae peruskoulun tapaan.

Keskustakirjaston kustannusarvio on noin 100 miljoonaa euroa. Valtio on sitoutunut antamaan hankkeeseen 30 miljoonaa euroa, joten helsinkiläisten veronmaksajien piikkiin jää paljon maksettavaa.

Puuttuvan rahan suuruus hiertää, kun tiedetään, että hyvin moni helsinkiläinen lapsi altistaa itsensä päivittäin homeelle lähikoulussaan.

Missä luuraa suomalainen pääoma?

Keskustakirjastot ja Guggenheimit ovat oivia tukemisen kohteita isolle yksityiselle rahalle. Monessa maassa museoita ylläpidetään yksityisellä rahalla. 

On irvokasta, että uutta Lastensairaalaa rahoitetaan talkoilla, kansalaiskeräyksellä. Lastensairaala olisi pitänyt rakentaa verorahoilla. 

* * *

17.10. HS


Helsingin kiinteistölautakunta päätti torstain kokouksessaan jättää keskustakirjaston hankesuunnitelman pöydälle.

Lautakunnan puheenjohtajan Pia Pakarisen (kok) mielestä lautakunta ei halunnut päättää asiasta, koska keskustakirjaston rahoitus on osittain epäselvä.

"Rahoituksesta puuttuu edelleen lähes 20 miljoonaa. Ei ole lautakunnan asia ennakoida, saadaanko raha jostain. Toisaalta emme voi päättää hankkeesta, kun emme tiedä rahoituksesta."

Puuttuvien miljoonien metsästys kuuluu Pakarisen mukaan valtuustoryhmille, ei kiinteistölautakunnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti