maanantai 13. lokakuuta 2014

Euron lähtölaskenta?

Saksalaisprofessori Hans-Werner Sinnin ehdotukset ovat rajuja, velkojen osittainen anteeksianto ja kriisimaiden mahdollisuus erota tilapäisesti eurosta.

Euromaallikonkin mielestä kriisien todellisia ratkaisuja ei ole etsitty. Mieleen tulee vanhan lastenlaulun sanat, Pikku-Matin autosta on kumi puhjennut, purukumilla mä paikkaan sen...

Lisärahan painaminen tuskin on ratkaisu oli sitten painajana Europan keskuspankki, tai kuten Irlanti teki v. 2011, maa painoi omin päin 51 miljardin edestä euroja. 

Irlannilla oli EKP:n lupa hätäeuroiluun.

Suomi on nyt melkoisessa kriisissä. Pitäisikö Suomenkin pelastautua hätäeuroilulla?

Olen ollut euron kannattaja. Nyt usko horjuu.

Kannattaa lukea Taloussanomien artikkeli kokonaisuudessaan. Paina alta otsikkolinkkiä.


13.10. Taloussanomat


Saksalaisprofessori Hans-Werner Sinn ehdottaa, että eurokriisin paras ratkaisu olisi velkojen osittainen anteeksianto ja kriisimaiden mahdollisuus erota tilapäisesti eurosta. Kaikki muut ratkaisut ovat vieläkin tuskallisempia.

Saksan eturivin ekonomisteihin kuuluva Sinn kuvailee teoksessaan The Euro Trap (Euroansa), kuinka euro olikin kuin viritetty ansa sekä kriisiin ajautuneille maille että niiden vuoksi kasvuloukkuun jääneille velkaongelmattomillekin maille. Hänen mielestään euromaiden tulisi etsiä kriisille todellisia ratkaisuja eikä pelkästään peitellä ongelmia antamalla keskuspankin painaa lisää rahaa.
Kriisimaat saavat luottoja vain keskuspankilta, mutta ne maksavat niillä ostojaan vahvoista euromaista, joihin pakenee myös muuta pääomaa kriisimaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti