perjantai 29. elokuuta 2014

Nyt persuillaan oikein kunnolla

Ei persu-sanassa sinänsä mitään pahaa ole.

– Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström

Ei minustakaan. Persu on hyvin kätevä lyhenne. Persu-sanan monikollinen muoto persut on suorastaan hieno. Persu-sana menee sinä kuin sanat demarit, kepulaiset tai kökkäreet, vaikka kökkäreet-sanan mielikuva ei ole kovinkaan ylevä. Ei politiikkaakaan pidä ottaa liian vakavasti.
 - vantaalainen rivipersu Kai-Ari Lundell

Puheenjohtaja Timo Soini räjäytti melkoisen mylläkän PS-eduskuntaryhmäkokouksessa Vantaalla 26.-27.8. jo legendaksi muodostuneella soinismillaan, Persut eivät myy persettään. 
Soinismin idea on yksinkertainen, soinismi jää päähän ja siitä saadaan aikaan kelvollinen keskustelu mediassa.

Vantaalla Soini tunnusti tosiasiat, kansa on käyttänyt sanaa persu jo pitkään, nyt hän antoi sanalle lopullisen synninpäästön. 

Persu on persu on persu.

Persu-viikon pohjat vetäisi Liisa Jaakonsaari (sd) näpäyttämällä Soinia Twitterissä: 

Nyt on kehityksessä anaalinen vaihe (Iltalehti 27.8.)

Jaakonsaarelle, kyllä sana perse on hyvää suomen kieltä samoin kuten vaikkapa sana paska. Jaakonsaaren Twitter-kommentti todistaa, minkä moni ihminen on huomannut jo ajat sitten, osa edustajista on etääntynyt kauas kansasta.

Jaakonsaari edustaa perinteistä työväenpuoluetta. Ei ole ihme, että työväki pakenee demareista joukolla, kun puheet ovat tuollaisia ja puolueen nokkaedustajat ovat kaikonneet norsunluutorneihinsa. Eiköhän oteta kevään eduskuntavaaleissa demareilta kaikonneet äänet pois kuleksimasta.

Miltä olisi kuulostanut, jos Soini olisikin sanonut, Perussuomalaiset eivät myy pyllyään?


Asiaa on käsitelty ennenkin:

13.5.2011 Vesa Heikkinen, Kotimaisten kielten keskus

Onko puhe persuista halventavaa?

Hirvisaaren mukaan sanan persu käyttö löi perussuomalaisten ehdokkaisiin ikävän leiman: "mitätöivän, halveksivan, valheellisen ja loukkaavan ajatuksen, että kaikki perussuomalaiset ja myös heidän kannattajansa olisivat tyhmiä ja yksinkertaisia ihmisiä, joiden tavoitteena olisi viedä Suomi kehityksessä kivikauden tasolle". Samalla Hirvisaari vaati, että toimittajien tulee ilmoittaa poliittinen kantansa poliittisten artikkeleiden yhteydessä.

Mielestäni persu on nopeasti yleistynyt ja osin jo vakiintunutkin arkikieliseksi muodoksi pitemmästä perussuomalainen-sanasta. Sitä kuten muitakin sanoja voidaan käyttää sekä halventavasti että ei-halventavasti, sekä kunnioittavasti että ei-kunniottavasti.

Samantapaisia puolueiden kannattajiin viittaavia sanoja ovat esimerkiksi vasuri, demari ja kepulainen.

Epäilen vahvasti sitä, että persu olisi tarkoitettu kaikissa käytöissään halventavaksi. Varmasti halventavaakin käyttöä on, mutta todennäköisesti useimmissa tapauksissa kyse on normaalista kielellisestä lyhentämisestä ja arkipäiväistämisestä. Samaa mieltä tuntuu olevan myös persujen puheenjohtaja Timo Soini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti