lauantai 29. toukokuuta 2021

Digiopetusta ja lukemisen ymmärtämistä

 

HS 29.5.2021

Aamun Hesarin artikkelissa käsiteltiin digiopetusta. Juttuun oli bongattu muutaman kuntavaaliehdokkaan kommentit Hesarin Vaalikoneesta.

Koronan etäopetuskurimuksessa Vantaan koululaiset pärjäsivät selvästi keskimääräistä paremmin, koska kouluissa on panostettu digiopetukseen aikaisemmin ja enemmän kuin muissa kunnissa.

Hyvin huolestuttavaa koko Suomen peruskouluissa on, että lukemisen taidot ovat heikentyneet. Kaikki eivät ymmärrä kunnolla lukemaansa peruskoulun päättövaiheessa. Varsinkin osa pojista on pudonnut kelkasta.

Koulujen väliset erot oppimisen suhteen ovat kasvaneet huolestuttavasti myös Vantaalla, mihin on erityisesti kiinnitettävä huomiota seuraavalla valtuustokaudella.

* * *

Koulujen digiopetus on monille ehdokkaille ylpeyden­aihe Vantaalla: ”Tällä tiellä pitää jatkaa” (HS 29.5.2021)

Vantaa mainostaa itseään digitaalisen opetuksen edelläkävijänä.

Vantaa on jo pitkään tehnyt töitä koulujen digitaalisen opetuksen puolesta. Ensimmäiset tabletit koululaisille tilattiin jo vuonna 2014, ja konekanta uusittiin vuonna 2017.

Vantaa on myös panostanut opettajien koulutukseen, digitaalisiin oppimateriaaleihin sekä koulujen lähiverkkojen kunnostukseen.

Nopea muutostahti aiheutti alkuvaiheessa runsaasti nurinaa. Osa opettajista ja vanhemmista moitti koulumaailman muutoksia. Samaan aikaan koulujen digiloikan kanssa yleistyivät avoimet oppimisympäristöt, ja opetussuunnitelmat menivät uusiksi.

1 kommentti:

  1. Hei, voin sanoa että arvostan pitkää uraasi opetustoimessa. Minä olen käynyt peruskoulun Vesalan ala-asteella 1988-1995. Eli siis pahimman laman aikana. Minun ensimmäinen opettajani oli hyvin mukava "Lahja". Kolmellalla luokalla meille tuli uusi opettaja "EVE" joka oli vastavalmistunut ja hän kyllä yritti, mutta auktoriteettia ei löytynyt. Tuolloin meillä koululla asui vahtimestari joka kyllä sai pienet ongelmat haltuun. Kerran liikuntatunnilla yksi oppilaista löi opattajaamme avokämmenellä kasvoihin. Eve ei enää palannut opettajaksemme. Koulumme rehtori laittoi luokallemme opettajaksi vanhan luokan Kalle Karlssonin. Hänen kanssaan ei pelleilty. Tunnin alkaessa luokkaan tullessa odotettiin jonossa käytävällä. Hän uskoi vanhan kunnon kuriin ja sääntöihin.
    Minä kerran suutuin luokkakaverilleni jostain, kävin työntämässä hänen postiluukustaan sieniä. Kun he kertoivat opettajalleni temoauksestani, hän otti minut tiukkaan puhutteluun. Muistan kuinka meidän kuraattoti Irma yritti sanoa Kallelle että antaisi olla. Kalle kuitenkin uskoi että tarpeellinen kuri on se jota tarvitaan.

    Voin sanoa että elämäni on ollut monenlaista, mutta edelleen muistan Kalle-opettajan opetukset ja säännöt.

    VastaaPoista