sunnuntai 3. tammikuuta 2021

Uusi vuosi, uudet kujeet – kuntavaaleihin 104 päivää


Vantaalla kevään kuntavaalien ylivoimaisesti suurin haaste on matala äänestysprosentti. Kun koko maassa prosentti v. 2017 kuntavaaleissa oli 58,9 %, Vantaalla se oli vain 52,3%.

Syitä Vantaan matalaan äänestysprosenttiin voi arvioida. Perussyy lienee, että Vantaa on aina ollut hyvin muuttovoittoinen kunta. Juurtuminen kestää.

Toisaalta Vantaalla asuu paljon nuoria, v. 2017 kuntavaaleissa koko maassa vain Harvempi kuin joka kolmas nuori äänesti viime kuntavaaleissa (Yle 20.3.2017).

Muutin perheeni kanssa syntymäkunnastani Vehkalahdelta Vantaalle viisivuotiaana v. 1961 Ilolaan silloiseen Helsingin maalaiskuntaan. Muutaman vuoden päästä muutimme Hiekkaharjuun. Kotikadullani Hiekkaharjuntiellä oli vain pari kerrostaloa, muut talot olivat omakotitaloja. Pian omakotitalot purettiin yksi kerrallaan ja jokaiselle tontille rakennettiin kerrostalo tai pari.

Kerrostalojen pihoilla puhuttiin murteita ympäri Suomen. Kesälomilla ihmiset ajoivat autoillaan entisiin kotipitäjiinsä. Monelle tuli kotiin maakuntalehti tai pitäjän sanomat Hesarin sijaan.

Puolueille matala äänestysprosentti on kova kanki kaskessa. Perinteisesti matalasta äänestysprosentista ovat kärsineet vasemmistopuolueet sekä Perussuomalaiset.

 

Kuntavaalit 2017 – Vantaan paikkajakautuma

SDP 18

KOK 17

VIHR 12

PS 8

VAS 5

KESK 3

KD 2

RKP 2

 

Vaalien voittaja oli Vihreät, joka ohitti Perussuomalaiset. Puolue pääsi vaa’ankieliasemaan ja lähes tuplasi muut luottamuspaikkansa.

1960-70 -luvuilla Vantaata hallitsi SDP-SKDL -akseli, esim. monen koulun vahtimestarin pätevyysvaatimuksena oli punakantinen puolueen jäsenkirja. Vasemmistoakselin jälkeen SDP ja Kokoomus ovat jo pitkään olleet Vantaan valtapuolueet.

Kuntavaalit2021 ovat vantaalaisittain hyvin mielenkiintoiset. Perussuomalaisten valtakunnallinen kannatusprosentti gallupien mukaan rohisee koko ajan ylöspäin. Yleinen kannatus todennäköisesti heijastuu myös Perussuomalaisten menestykseen Vantaalla. Toivottavasti onnistumme Vantaalla myös vaalikampanjoinnissa. Lähdemme vaaleihin täydellä listalla.

Tavoitteemme on nousta takaisin Vantaan kolmospuolueeksi. Jos oikein hyvin käy, voimme horjuttaa myös SDP-KOK -akselia.

Kuumin vaaliaihe Vantaalla tullee olemaan Vantaan kallis ratikkahanke. Perussuomalaiset haluaa laittaa Vantaan ratikan jäihin. Paljon halvemalla selvitään, kun ratikan tilalle hankitaan sähkönivelbusseja. 

Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Mikään ei ole hauskempaa kuin etukäteisspekulaatiot, oli sitten kyse kuntavaaleista tai vaikkapa parin viikon päästä pelattavasta Liverpool vs Manchester United jalkapallo-ottelusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti