sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

EU:lle oma armeija - ei kiitos, herra Juncker

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esittää EU:lle oma armeijaa. Jos ei olisi maaliskuu, leimaisin koko uutisen mätäkuun jutuksi.

Junckerin mallin mukaan Euroopalle tulisi käytännössä kolminkertainen puolustus:

1. Jokaisen maan itsenäinen puolustus

2. EU-puolustus

3. Nato-puolustus

Yllättäen presidentti Niinistö antoi Juckerin ajatuksille vahvan tuen:

Presidentti Niinistö kannattaa ajatusta EU:n yhteisestä armeijasta (Ilta-Sanomat 8.3.)

Presidentti perustelee asiaa näin:


Euroopan unioni on rauhan pohjalle rakennettu, ja se on keskeinen arvo, joten on outoa, että ei ole mitään tukena sen takaamiseksi. (Ilta-Sanomat)


Eikö Nato ole mitään? Itse olen käsittänyt, että juuri Nato on rakennettu Euroopan turvallisuuden takaamiseksi, missä se kylmän sodan ajan onnistuikin hyvin.


EU on 28 eurooppalaisen valtion taloudellinen ja poliittinen liitto, kun taas Nato on sekä poliittinen että puolustuksellinen liittoutuma.


Ihmettelen, miksi pitäisi rakentaa päällekkäisiä puolustusjärjestelmiä. 


Suurin osa EU-maista kuuluu jo Natoon. Laskin nopeasti, että Natoon kuuluu 26 eurooppalaista valtiota sekä Turkki, Kanada ja Yhdysvallat. 


Melkoinen määrä eurooppalaisia arvoja ja maita. 


Suomi on luottanut itsenäiseen puolustukseen, tulevaisuudesta ei tiedä. Seuraava hallitus joutuu teettämään Nato-selvityksiä, yllättäen putkahti kolmaskin vaihtoehto.



8.3. Yle


EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ehdottaa saksalaislehti Welt am Sonntagin haastattelussa, että EU:lle pitäisi perustaa omat asevoimat.

Junckerin mukaan oma armeija auttaisi torjumaan uusia uhkia ja puolustamaan eurooppalaisia arvoja. Tarkoitus ei olisi ottaa armeijaa käyttöön välittömästi.

- Tämä viestittäisi Venäjälle, että puolustamme tosissamme EU:n arvoja, Juncker sanoi.

Yhteinen armeija tehostaisi myös sotilasmäärärahojen käyttöä ja veisi eteenpäin jäsenmaiden yhdentymistä.

4 kommenttia:

  1. EI Suomen osallistumiselle. EU:ta ei pidä muuttaa talousyhteisöstä sotilasliitoksi.

    VastaaPoista
  2. Jos EU:lle tehtäisiin oma armeija, mitä tapahtuisi Natolle?

    Jos Eurooppa luopuisi Natosta, menetettäisiin suurin sotilaallinen tuki, joka Euroopalla toisesta maailmansodasta lähtien on ollut, Yhdysvaltojen ydinaseet.

    Ainakaan Iso-Britannia ei luovu Natosta. Eurooppalainen puolustus hajoaisi siis kahtia.

    VastaaPoista
  3. Taustalla lienee ennakointi USA:n vetäytymisestä maailmanpolitiikasta. Maa saavuttaa pian täyden energiaomavaraisuuden ja saa lisäksi republikaanipresidentin (toivottavasti) ja Eurooppa jää poliittisesti yksin.

    t. v.v.v.

    VastaaPoista
  4. Vielä selvennyksesi edelliseen. Toisin kuin kuvittelemme niin nimenomaan demokraatit ovat historiassa olleet aktiivisia ulkopoliittisia toimijoita, maailmanpoliiseja ympäri maailmaa (esim. Vietnamin sodan aloittivat demokraatit), kun taas republikaanit haluavat pysytellä pois ja hoitaa oman maan asioita ensisijaisesti, ja siihen on USA:ssa taas kaipuuta. Bush oli tietty poikkeus, mutta hänkin vain pakotettuna toimimaan - ennen 9/11 iskuja USA oli kuoressaan.

    Republikaanipressalla vahvistettu USA tekee mitä haluaa. Ja se halu saattaa olla, että hoitakaa (tarkoittaen meitä eurooppalaisia) omat asianne.

    Tästä seuraa että paras turvamme ei ole koko ajan poliittisesti heikkenevä NATO eikä ylilaajentumisen kautta paukut kokonaan menettävä EU, vaan vahva oma puolustus ja ongelmaton ja stressitön raja minkä Venäjän hallinnon kanssa tahansa.

    t. v.v.v

    VastaaPoista