lauantai 17. tammikuuta 2015

Etla ja Björn Wahlroos haluavat rokottaa köyhiä ja eläkeläisiä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla esittää indeksijäädytystä neljäksi vuodeksi muistiossaan tulevalle hallitukselle. Samaa ehdottaa myös Sammon, Nordean ja UPM-Kymmenen hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos.

Jos eläkkeitä, työttömyysturvaa, asumistukia ja lapsilisiä ei koroteta inflaation nousun verran kerran vuodessa, köyhien ostovoima vähenee entisestään. Suomessa on lähes 700 000 pienituloista, kait heidänkin ostovoimalla on merkitystä Suomen talouskasvun kannalta.

Näyttää siltä, että tiettyjen piirien tavoitteena on lopullisesti luoda Suomesta kahden kerroksen yhteiskunta. Halutaan, että Suomi jakautuu selvästi kahtia rikkaisiin ja köyhiin.

Tavallisten ihmisten ostovoimasta valtaosa kohdistuu suoraan kulutukseen ja palveluihin, mikä lisää suomalaista työtä. Jos köyhiltä leikataan lisää, talouden syöksykierre alkaa olla valmis.

Perussuomalaisten kannattajat ovat tavallisia ihmisiä. 

Meidän on pidettävä huolta tavallisista ihmisistä, kun näyttää siltä, että muut eivät sitä tee. Meidän on puolustettava myös julkista terveydenhoitoa ja peruskoulua. Köyhällä ei ole varaa yksityislääkäreihin tai -kouluihin.

Puheenjohtaja Timo Soini vieraili tänään Vihdissa ja totesi, että Perussuomalaiset ei suostu leikkaamaan pienituloisilta.

Kevään eduskuntavaalit ovat äärimmäiset tärkeät Suomen tulevaisuuden kannalta. Olemme jonkinlaisella vedenjakalla. Haluammeko olla yhä edelleen pohjoismainen hyvinvointivaltio vai tuleeko Suomesta kova maa, joka jättää suuren osan ihmisistä oman onnensa nojaan?


17.1. HS


Eduskuntavaalien lähestyessä keskustelu julkisten menojen hillitsemisestä vilkastuu. Viime päivinä on noussut esiin ajatus, että sosiaalietuuksien indeksikorotuksista pitäisi luopua.

Se tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi eläkkeitä, työttömyysturvaa, asumistukia ja lapsilisiä ei korotettaisi inflaation eli kuluttajahintojen nousun verran kerran vuodessa.

Tämä on poliittisesti houkutteleva vaihtoehto, koska tulevia korotuksia on yleensä helpompi karsia kuin jo olemassa olevia etuja. Indeksijäädytys säästäisi juustohöylän tavoin lähes kaikilta jotakin, mutta vaikuttaisi käytännössä voimakkaammin pienituloisten ja työelämän ulkopuolella olevien talouteen.

Eläkkeensaajien keskusliiton puheenjohtaja Matti Hellsten muistuttaa, että Tilastokeskuksen mukaan lähes 700 000 suomalaista oli vuonna 2013 pienituloisia eli alle 1 190 euroa kuukaudessa ansaitsevia. Heistä merkittävä osa on eläkkeensaajia.

1 kommentti:

  1. " Näyttää siltä, että tiettyjen piirien tavoitteena on lopullisesti luoda Suomesta kahden kerroksen yhteiskunta. Halutaan, että Suomi jakautuu selvästi kahtia rikkaisiin ja köyhiin."

    En usko että halutaan. Tilanne on vain tämä etteivät valtionkassan budjettivarat riitä kattamaan kaikkia budjettimenoja. Tästä oli keskustelu täällä aiemmin. Mitä nyt sitten pitäisi tehdä? 1. Laskea pienituloisten veroja että kulutus kännistyy? Se johtaa leikkauksiin varmasti verotulojen aletessa, ja jos auttaa taloutta niin vasta vuoden, kahden viivellä. 2. Ottaa lisää valtionvelkaa? Ok, mutta sekin johtaa tietenkin siihen että velanhoitomenot on leikattava muualta budjetista. 3. Olla ottamatta velkaa ja leikata sieltä mistä leikata voidaan? Leikkaamatonta mallia ei ole. Kaikkea ei enää ole varaa veroista maksaa. Syy ei ole oikeistolainen politiikka vaan talous joka ei jauha veroeuroja enää työssäkäymisprosentin ollessa yksi Pohjois-Euroopan pienimpiä.

    Moni puolue ja moni politiikko ei uskalla sanoa mistä on leikattava.Tietenkin voi olla intiaani ja sanoa ettei mistään... Blogisti sanoi ettei pienten ihmisten toimeentulosta tule leikata? Hyvä. Mutta minä alan vähitellen odottaa ensimmäistä puoluetta joka uskaltaa julkistaa myös leikkauslistansa. Juttua ei voida kuitata hokemalla sanoja innovaatioita innovaatioita ja hallinnosta hallinnosta ja toivomalla että tuo löysä höpinä muuttuu verotuloksi.

    Konkreettisempaa siis kiitos. Uskaltavatko jo persut sanoa ääneen mitä ei enää valtion budjetista makseta ensi vaalikaudella? Tietenkin voi turvautua sosiaalidemokraattisen kaiken selitys - koneeseen ja sanoa, että korotetaan yritysveroja, haittaveroja, pääomaveroja jne. mutta sillä kuubalaisella lihamyllyllä ei taida pärjätä enää 2000-luvulla reaalimaailmassa.

    t. v.v.v

    VastaaPoista