tiistai 7. elokuuta 2018

Älä lyö ensihoitajaa



Vantaan Sanomat puuttui tuikihälyttävään ongelmaan - ensihoitajiin kohdistuva uhka ei ole virkamiesten vastustamista. Toisin on palomiesten kohdalla.

1970-luvun lopulla varusmiespalveluksen jälkeen olin pariin-kolmeen otteeseen postivirkamiehenä Snellmaninkadun postissa Tuomiokirkon kupeessa, kunnes menin opiskelemaan opettajaksi Jyväskylään. Vanhemmat postivirkailijat tähdensivät, jos asiakas käyttäytyy uhkaavasti, on hänelle mainittava, että silloin uhataan virkamiestä. Kerran jouduin näin toimimaan, ja heti uhkaava asiakas tokeni.

Ensihoitajat auttavat muita ihmisiä, pelastavat jopa ihmishenkiä. Ei voi millään ymmärtää, kun esim. kuristamisyrityksen jälkeen asiaa tutkitaan lievänä vain pahoinpitelynä.

Ensihoitajien on annettava tehdä työtään rauhassa.

Kesäkuussa Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen jätti aloitteen rikoslain muuttamiseksi:


Aloitteessa esitetään, että ensihoitajiin kohdistetusta väkivallasta tuomittaisiin yhtä ankarasti kuin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. (SU)

Vantaan Sanomien artikkelissa ensihoitaja Mari Rantanen harmittelee, että vain 19 kansanedustajaa on allekirjoittanut aloitteen.

*  *  *

7.8. Vantaan Sanomat


Ensihoitajat kokevat vääryytenä, että rikoslaissa heihin kohdistuva uhka ei ole virkamiehen vastustamista, kuten palomiesten kohdalla.

Laki luo myös ristiriidan saman laitoksen ja henkilön osalta.

Palomies muuttuu ambulanssissa siviiliksi, Reetta Rissanen sanoo.

Suomen Ensihoitoalan liitto ja Suomen Palomiesliitto ovat ajaneet rikoslain muuttamista ja kesäkuussa eduskunnassa on jätetty lakialoite, jossa rikoslakiin lisättäisiin säännös ensihoitotehtävää suorittavan henkilön väkivaltaisesta vastustamisesta.

Vain 19 kansanedustajaa on allekirjoittanut aloitteen, Mari Rantanen harmittelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti