Edessä seisoo kaupungin Tilakeskuksen johtaja Pekka Wallenius.
Koulullani järjestettiin mielenkiintoinen tapahtuma, johon oli pakko mennä. Länsi-Vantaan Kokoomus järjesti Kouluillan alueen asukkaille. Koulun ruokasali oli lähes täynnä alueen asukkaita ja paikallispoliitikkoja.
Aihe on tulikuuma Länsi-Vantaan lounaiskolkassa, sillä Tuomelan koulu lakkautetaan. Pähkinärinteen koulussa alkaa joulun jälkeen 5 miljoonan euron arvoinen korjaus, oppilaat lähtevät evakkoon naapurikouluihin, pienille oppilaille paraikaa pystytetään koulun kentälle parakkirivistöä.
Pian selviää, mitä tehdään Rajatorpan pääkoululle, se joko korjataan tai puretaan ja tilalle rakennetaan uusi koulurakennus.
Tänään selvisi, että alueen murheenkryynin, vaikka koulu viime vuonna valittiin Vuoden kouluksi, kaksi siipeä tutkitaan keväällä niin läpikotaisin, että saadaan selville onko lattioiden alla homekasvustoja tms. Keväällä selviää, kannattaako Hämis korjata vai purkaa. Peruskorjaus valmistui v. 2005, silti koulun opettajista moni oireilee sisäilman takia, vaikka koulua on peruskorjauksen jälkeen korjattu toistuvasti.
Myös monella lapsella on ollut oireita, kuten omalla pojallani viime keväänä. Hän oli poissa koulusta hirvittävän väsymyksen, kuumeilun ja pahoinvoinnin takia miltei kolmisen kuukautta. Urheilijapoika jouti makoilemaan sängyssään päivät pitkät.
Illan ensimmäisen alustuksen piti kaupungin Sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth. Hän kertoi uudesta oppimisesta ja uudesta oppimisympäristöstä.
Luin tämän päivän Vantaan Sanomista, että kaupunki on luopumassa oppikirjoista ja, että jokaislle oppilaalle hankitaan oma tabletti. Kirjoitin aiheesta koulutuspoliittisessa blogissani:
Mielenkiintoista oli saada tietää, että 20 % opettajista ja 10 % oppilaista on ns. tablettiguruja, jotka auttavat muita koulujensa Guru-cafe-tapahtumissa.
Myös koulujen tilankäyttöä tutkitaan, jotta käyttöä voidaan tehostaa. Liikuntapaikkoja tullaan sijoittamaan koulujen läheisyyteen lisää, jotta kaikki oppilaat saadaan liikkumaan.
Tilakeskuksen johtaja Pekka Wallenius esitti tutun Länsi-Vantaan kouluverkkoselvityksen, en löytänyt selvitystä netistä, mutta Helsingin Sanomat on kirjoittanut Vantaan kouluverkosta ylipäätään.
Walleniuksen esityksen jälkeen seurasi illan mielenkiintoisin osa, paneeli, vastattiin asukkaiden kysymyksiin. Tiukimmat kysymykset tulivat Pro Tuomelan koulu -liikkeeltä sekä VANVARY:ltä eli Vantaan vanhempainyhdistysten alueyhdistykseltä, eritoten sen Sisäilmatoimikunnan jäseniltä.
Panelisteina olivat:
- Pekka Wallenius, Tilakeskuksen johtaja
- Janne Leppänen (kok), Opetuslautakunta
- Jari Porthen (kok), Tekninen lautakunta
- Elina Lehto-Häggroth, Sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja
- Lauri Kaira (kok), Vantaan Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja
- Ilkka Kalo, Vantaan sivistystoimen perusopetuksen johtaja
- Teemu Punkka, vanhempien edustaja
Otteita keskustelusta:
Walleniuksen usein toistama väite, käyttäjät kokevat olosuhteet, aiheutti yleisössä kovia reaktioita. Wallenius painotti, kun asioita ei tiedetä, vrt. home, pitää kunnolla ensin tutkia ennen kuin voidaan mitään tehdä.
Kaira totesi, että laitetaan Hämeenkylän koulun toinen puoli kiinni, ja tutkitaan Hämis kurkihirrestä kellariin asti.
Hämeenkylän koulun opettaja Johanna Mustonen sanoi, että menkää itse opettamaan kotitalouden teoriaa kirjastoon, kun köksän luokkaa ei voida käyttää opetukseen. Hän totesi myös, että Walleniuksen käyttäjät kokevat olosuhteet aliarvioi koulun opettajien ja oppilaiden sisäilmasta aiheutuneita oireita.
Porthen totesi, että hän luottaa 110 prosenttisesti Tilakeskuksen johtaja Walleniuksen antamaan tietoon. Porthen sanoi, että Hämeenkylän koulu on pieni yksityiskohta kaupungin rakennusten vastuulla olevasta miljoonasta neliömetristä.
Punkka totesi, että Hämeenkylän koulun teknisiä korjauksia ei ole tehty Ympäristökeskuksen kehoitusten mukaisesti.
VANVARY:n Sisäilmatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Ratia-Pulkkinen sanoi, että asiantuntijuus ei näy, vaan tulokset puhuvat puolestaan. Vallalla on luovuttamisen fiilis. Hän kertoi, että Tilakeskuksen tavoitteista ei löydy sanaakaan rakennusten laadusta.
Porthen totesi, että Tekninen lautakunta on esittänyt, että ennen kuin uudisrakennuksia aletaan rakentaa, pitää näyttää selkeä valvontasuunnitelma.
Punkka kysyi, mistä alueen kaikille oppilaille ensi syksynä löytyy koulutilat? Kalo vakuutti, että tilat löytyvät kyllä.
Kysyttiin myös, kuinka paljon Pähkinärinteen koulun kentälle rakennettavista parakeista pitää maksaa vuokraa? Vastauksesi saatiin 0,5 miljoonaa euroa per 10 kuukautta. Tietenkin, jos parakkeja tarvitaan pidemmän aikaa, kustannukset nousevat sitä mukaa. Parakkien perustamiskustannuksia ei mainittu.
Ville Hurmalainen epäili alueen oppilasennusteiden pitävyyttä. Kalo vastasi, että kukaan ei aivan tarkkaan pysty ennakoimaan tulevaa, mutta yleensä Vantaalla on pystytty ennustamaan oppilasmäärät kohtuullisen hyvin.
Markus Lyyra esitti panelisteille illan tiukimman kysymyksen, jos päätös Tuomelan koulun lakkauttamisesta tehtäisiin nykytiedon mukaan, olisitko lakkautusten kannalla?
Kaikki muut, paitsi Punkka olivat lakkauttamisen kannalla. Punkka sai yleisöltä illan suurimmat aplodit.
Kaupunginhallitus esittää, että Pähkinärinteen koulun remonttiin upotetaan 5 miljoonaa euroa. Kaupunginvaltuusto 16.11. kokouksessaan päättää remontin lopullisen kohtalon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti