keskiviikko 14. elokuuta 2024

Korruptiolle kertakaikkinen stoppi


Vantaan Perussuomalaisten hallitusryhmän kannanotto:

Miksi Kokoomus ja Sosialidemokraatit eivät halua Vantaalle korruption vastaista ohjelmaa?

Kuntaliiton mukaan korruptiota on tyypillisimmin havaittavissa politiikassa, taloudessa ja julkisessa hallinnossa. Tyypillisimpiä korruption muotoja ovat suosinta, hyväveli-verkostot, luottamusaseman väärinkäyttö ja virkavelvollisuusrikkeet.

Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen korruptionvastaisesta strategiasta ja sitä tukevasta toimenpideohjelmasta toukokuussa 2021. Kuntaliiton ”Korruptio ja eettisyys kunnissa” -julkaisussa (2018) annetaan ohjeet, kuinka kunnat voivat luoda korruption vastaisen ohjelman korruption tunnistamiseksi ja ennaltaehkäisyksi. Kuntaliitto on oikeusministeriön korruptionvastaisen yhteistyöverkoston jäsen. (korruptiontorjunta.fi)

Vantaan korruptiohistoria on erittäin synkkä erityisesti johtavien luottamushenkilöiden osalta.

Kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina 5.8.2024 käsiteltiin riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan järjestämisen periaatteita Vantaan kaupunkikonsernissa. Perussuomalaiset esitti, että kaupunkiin tehtäisiin selkeä, erillinen korruption vastainen ohjelma.

Hämmästyimme aidosti, kun esityksemme kaatui äänin 8-5. Korruption vastaista ohjelmaa kannattivat Perussuomalaiset, Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit.

Vantaalle on tehty valtava määrä erilaisia ohjelmia ja periaateohjeistuksia mm. jossain määrin sananvapautta rajoittava luottamushenkilöiden eettinen ohjeistus, joka runnottiin läpi kiireellä keväällä 2022.

Miksi selkeää korruption vastaista ohjelmaa ei haluta Vantaalle? Ohjelma olisi vahva selkänoja sekä luottamushenkilöille että virkamiehille. Sullemulle-politiikalle ja epämääräisille hyväveli-verkostoille on saatava kertakaikkinen stoppi.

Korruption vastainen taistelu on ollut koko ajan Vantaan Perussuomalaisten toiminnan yksi ohjenuorista. Syksyllä kaupunginvaltuutettu Antero Eerolan (vas.) aloite korruption vastaisen ohjelman laatimiseksi Vantaalle palautuu kaupunginvaltuuston käsittelyyn. On varmaa, että silloin valtuustokeskustelu tulee olemaan värikästä ja osin myös kuumaa niin kuin pitääkin.

Perussuomalaisten kaupunginhallitusryhmä:

Kai-Ari Lundell

kaupunginvaltuutettu

Mika Niikko

kaupunginvaltuutettu

Juha Suoniemi

kaupunginvaltuutettu