lauantai 8. joulukuuta 2018

Totaalikieltäytyjät vapautettiin


Hovioikeuden päätös vapauttaa totaalikieltäytyjät sotii oikeustajuani vastaan. Käytännössä päätös voisi merkitä sitä, että Suomessa oltaisiin siirtymässä vapaaehtoiseen ase- ja siviilipalvelukseen. Mennään palvelukseen, jos huvittaa.

En ymmärrä ollenkaan, että ylipäätään voidaan kieltäytyä siviilipalveluksesta pasifistista syistä. Sivareita palvelee monissa hyödyllisissä tehtävissä kuten vaikkapa koulunkäyntiavustajina. Koulunkäyntiavustajan työ on mitä rauhanomaisinta työtä. 

Jos hallituksen esitys Jehovan todistajien erivapauden poistamisesta menee läpi, sen jälkeen tilanne selkiytyy, ja totaalikieltäytyjiä voidaan jälleen tuomita vankeuteen vakaumuksesta huolimatta. 

Toivottavasti eduskunnalla on selkärankaa.

* * *

HS 8.12.


Helsingin hovioikeus ei näytä ottavan enää käsittelyynsä totaalikieltäytyjien vapauttamisratkaisuja. Hovioikeus hylkäsi perjantaina kolme syyttäjän jatkokäsittelyhakemusta.

Siten kolmen totaalikieltäytyjän saamat vapauttavat käräjätuomiot jäävät voimaan. Se tukee entisestään tilannetta, että ase- ja siviilipalveluksesta voi nyt kieltäytyä vakaumuksen perusteella ilman rangaistusta.

Kaikki kolme miestä kieltäytyivät suorittamasta siviilipalvelusta pasifistisista syistä. Syyttäjä oli vaatinut heidän tuomitsemistaan ehdottomaan vankeuteen tai valvontarangaistukseen.

Tulevaisuudessa totaalikieltäytyjät eivät välttämättä vältä rangaistusta tämänhetkiseen tapaan, jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen Jehovan todistajien erivapauden poistamisesta.

Silloin totaalikieltäytyjiä voitaisiin tuomita jälleen vankeuteen vakaumuksesta riippumatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti