tiistai 11. marraskuuta 2014

Laps Suomen uneton

Olen koulutuspoliittisessa blogissani kirjoittanut lasten uniongelmista kuin Syyrakki konsanaan.


Koska oppiminen ja kasvaminen tapahtuvat nukkuessa, lasten pitää nukkua kunnolla. 

Lapset valvovat, koska vanhemmat eivät laita lapsiaan nukkumaan ajoissa. Mitään muuta syytä ei ole. 

Peruskoululaiset on laitettava nukkumaan viimeistään kello kymmenen. Ennen nukkumaan menoa kännykät ja tabletit voi jättää vaikka olohuoneen kirjahyllyyn. 

Ei ole mitään järkeä siinä, että kaikenmaailman whatsappit piippaavat keskellä yötä ja pitävät lapset hereillä. Aamulla tullaan silmät ristissä kouluun. Joiltain lapsilta aamupalatkin voivat kaikessa kiireessä jäädä väliin.

Vanhempien tehtävä on kasvattaa lapsiaan. Kotikasvatusta ei voi ulkoistaa. 


Yle 11.11.


Koululaisten uniongelmat ja päiväväsymys ovat kaksinkertaistuneet viimeisen 20 vuoden aikana. Taustalla on muun muassa lisääntynyt älypuhelimien, pelikonsolien, tietokoneiden ja tablettien käyttö sekä energiajuomat.

Uni liittyy käytännössä kaikkiin peruselintoimintoihin, kuten aineenvaihduntaan, aivotoimintaan, käyttäytymisen säätelyyn ja mielialaan.
–  Jos uni häiriintyy tai jää liian vähäiseksi, syntyy ongelmia monellakin osa-alueella. Lisääntyneet uniongelmat lisäävät nuorten riskiä lihoa, sairastua diabetekseen ja myöhemmin sydän- ja verisuonitauteihin. Mielialan kannalta tiedämme, että unettomuus lisää riskiä masennuksen puhkeamiseen, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen erikoistutkija Erkki Kronholm sanoo.

Uni on tärkeää myös oppimisen, muistin ja muun aivotoiminnan kannalta. Tuoreessa tutkimuksessa selviää, että jatkuvaa päiväväsymystä kokevat lukion ensimmäisen vuoden oppilaat jäävät yhä enemmän jälkeen niistä oppilaista, joiden vireystaso on hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti