lauantai 12. tammikuuta 2019

Vantaan torit on saatava kuntoon

Vilinää Myyrmäen Paalutorilla

Vantaan toritilanne on ollut jo pitkään huono.

Tikkurilassa on kaksi erillistä toria, vanha sijaitsee Asematie kympin kupeessa melko pitkän kävelymatkan päässä Tikkurilan toiminnallisesta keskustasta. Uusi on aivan liian pieni, vaikka se sijaitseekin hyvällä paikalla Kaupungintalon kupeessa. Uudella torilla ei ole torikauppiaille kunnollisia sosiaalitiloja, ja sähköjohdot risteilevät vaarallisesti katukivetyksen päällä.

Myyrmäen Paalutori on sekava ja suunnittelematon, vaikka paikka on paras mahdollinen Myyrmannin ja Kirjastotalon vieressä. Torilla on pari epämääräistä tilapäistä rakennusta, viime vuonna torilta lohkaistiin iso alue ulkoravintolan käyttöön.

Kun sekä Tikkurilan että Myyrmäen keskustaa uudistetaan radikaalisti, nyt on loistava mahdollisuus uudistaa Vantaan torit.

Olen yhtä huolestunut Vantaan toritilanteesta kuin Vantaan Torikauppiasyhdistyksen Ari Uotila, joten kirjoitin mielipiteen Vantaan Sanomiin.

* * *

12.1. Vantaan Sanomat Mielipide


Kunnon tori elävöittäisi Tikkurilan keskustaa

Tikkurilan ja Myyrmäen keskustojen rakentaminen uhkaa näivettää vantaalaisen torikaupan. Samalla perinteisten Maalaismarkkinoiden toripaikat ovat jäämässä työmaiden alle.

Vantaan Torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Ari Uotila laskee, että Tikkurilan ja Myyrmäen kaikilta markkinatapahtumilta on kadonnut yhteensä 99 myyntipaikkaa. Yhdistyksen tuloihin se tekee neljänneksen loven. (VS 5.1.)

Torikauppiasyhdistys pulittaa yhteensä noin 30 000 euroa vuodessa torivuokriin, jätehuoltomaksuihin ja lumenluontiin. Nyt tulot ovat romahtamassa, mikä pahimmillaan voi johtaa yhdistyksen 50-vuotisen toiminnan loppumiseen.

Uotila toivoo kaupungilta, että toistaiseksi maksuista luovuttaisiin. Ilman muuta kaupungin pitää vastata Uotilan avunpyyntöön myönteisesti.

Torit markkinoineen ovat oleellinen osa Vantaata. Kaupungin arvoissa painotetaan vahvasti yhteisöllisyyttä. Torit ja markkinat kuuluvat vahvasti yhteisölliseen kaupunkikulttuuriin.
Kaksi erillistä toria Tikkurilassa ei ole toimiva ratkaisu. Voidaanko ajatella, että kaupungintalon kupeessa olevaa pikkuista Tikkurilan uutta toria laajennettaisiin?

Kun Tikkurilan kirkon työmaa on valmis, torin laajennukselle oiva paikka olisi kaupungintalon puoleisen Asematien jalkakäytävän reunassa. Nauhamainen Asematien torin laajennus veisi Tikkurilan entisen kirjaston kohdilta Tikkurilan uudelle torille.

Kirkko, kaupungintalo ja sen edessä oleva aukio suihkualtaineen sekä laajennettu torialue muodostaisivat yhdessä kauniin ja toimivan kokonaisuuden kuin keskiaikaisessa kaupungissa konsanaan.

Kunnon tori elävöittäisi Tikkurilan keskustaa.

Kai-Ari Lundell (ps.)
kaupunginvaltuutettu
eduskuntavaaliehdokas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti