lauantai 12. elokuuta 2017

Kari Huhta lyö leimaa otsaan


Aiemmin perussuomalaiset oli aika klassinen populistipuolue, jossa eliitinvastaisuus oli tärkein yhdistävä tekijä erilaisten ryhmien kesken.

Kun arvioi jäljelle jäänyttä puoluetta sen nykyisten johtohenkilöiden ja heidän aiempien puheidensa pohjalta, päätyy lähemmäs Trumpin mallia, jossa populismi on vain maahanmuuttajavastaisen, kiihkonationalistisen ja äärioikeistolaisen politiikan ohut kulissi. Sisäiset puhdistukset kuuluvat kuvaan. (Kari Huhta HS 11.8.2017)

* * *

Olen aina pitänyt Hesaria laatulehtenä ja olen lukenut sitä hyvin mielelläni pienestä pojasta lähtien. Se on aina kolahtanut postiluukkuuni, ja lehden luku kuuluu aamurutiineihini.

Mutta eilen hieraisin silmiäni, kun luin Kari Huhdan kolumnia, jossa hän käsitteli populismin olemusta. Huhta arvioi Perussuomalaiset maahanmuuttajavastaiseksi, kiihkonationalistiseksi ja äärioikeistolaiseksi kulissiksi. 

Kun puolueen puheenjohtaja vaihtui, mediassa tehtiin vastaavia hatusta vedettyjä päätelmiä, vaikka Jussi Halla-aho totesi, että puolueen linja pitää:

Halla-aho arvostelee puheita puolueen linjan muuttumisesta johtajavalintojen myötä. Hänen mukaansa valinnoissa on kyse painotusten muuttumisesta, ei linjan muuttumisesta. Halla-aho totesi, että hänen linjansa on kirjattu jo perussuomalaisten vuoden 2015 eduskuntavaaliohjelmaan.

Halla-aho toteaa, että puheenjohtajaehdokkaat olivat yksituumaisia maahanmuutto- ja EU-linjauksissa, joten oli etukäteen selvää, että puolue saa maahanmuutto- ja EU-kriittisen puheenjohtajan. Hänen mukaansa Perussuomalaiset on silti myös yleispuolue.

– Me olemme edelleen yleispuolue, jossa on osaamista moneen lähtöön, ja jossa kukin voi - ohjelmiemme puitteissa - tehdä politiikkaa omalla osaamisalueellaan, Halla-aho totesi. (Yle 11.6.)

Kari Huhtakin olisi voinut muutamalla klikkauksella mennä Perussuomalaisten sivuille ja lukaista ohjelmamme ennen kuin olisi alkanut kirjoittaa, mitä sylki suuhun tuo. Mikään ei olisi estänyt häntä ottamasta yhteyttä suoraan Jussi Halla-ahoon.

Nykypolitiikkaa pelataan liian herkästi mielikuvilla, jotka eivät aina pidä paikkaansa. Ihmisten otsiin lyödään leimoja, joita some ja media vahvistavat Kari Huhdan tapaan.

Järkytyin munaskuitani myöten, kun taannoin Timo Soini haukkui meitä, entisiä tovereitaan, ihmisvastaisiksi. 

En takuulla ole ihmisvastainen. En ole maahanmuuttovastainen, puhumattakaan kiihkonationalistinen tai äärioikeistolainen.

Puolue on maahanmuutto- ja EU-kriittinen, mutta Perussuomalaiset on takuuvarmasti yleispuolue. 

Olemme edelleen pienen ihmisen puolella.

3 kommenttia:

 1. Kuka tilaa enää näitä höpölehtiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se laatulehtisyys on ollut kateissa jo vuosia, ainakin jos sillä tarkoitetaan todellisuuden raportoimista ilman pedagogista otetta jossa toimittajan ja arvo-opettajan roolit menevät sekaisin.

   Tietysti HS kirjoittaa vaarattomista aiheista edelleen hyvin, mutta heti jos lähestytään poliittisen hegemonian intiimialueita (EU, uusien maahanmuuttajien integraatio, väestöräjähdyksen demografiset seuraukset) niin lehti on kiltti käskyläinen ja toimittajakunta ennalta-arvattavampaa teksteiltään kuin auringonlasku, mikä metaforana tähän ja ko. lehteen hyvin sopiikin.

   En tilaa enää. Katson netistä joskus mutta sieltäkin havaitsee heti että jos hesarin varassa tätä maailmaa vain katselee niin näkemiin oma ajattelu. Tulee hesari-ihmisiä. Ne jotka on aamulla lukeneet lehden ja haluaa keskustella. Ei kiitos.

   Poista
 2. Perussuomalaisia on tänävuonnakin mustamaalailtu erilaisilla keskustelufoorumeilla ja joidenkin uutisten kommenteissa äärioikeistolaiseksi puolueeksi vanhan uutisartikkelin avulla. Jonka iltalehti julkaisi 13.3.2017: Halla-ahon tiukat talouslinjaukset: ”Työttömyys- ja sosiaaliturva ovat yhteiskunnan luksustoimintoja”.

  Jotkut ihmiset yrittivät saada muita äänestäjiä luulemaan. Että persut olisivat työttömien ja muiden pienituloisten, sekä töistä irtisanottujen ihmisten vihollisia. Yrittivät myös saada muita äänestäjiä luulemaan että persut haluaisivat tehdä leikkauksia ihmisten työttömyys ja sosiaaliturvaan tai poistaa ne kokonaan.
  _____
  Onneksi kuitenkin persut saivat hyvin kannatusta eduskuntavaaleissa, vaikka oppositioon ikävä kyllä joutuvat.

  VastaaPoista