torstai 7. heinäkuuta 2016

Köyhän Riikan tarina


Tänään Hesarin Torstai-liitteessä oli riipaiseva tarina vähävaraisen perheen Riikasta, kyseessä ei ole satu. Artikkelia on linkitetty ahkerasti sosiaalisessa mediassa, koska se on koskettanut ihmisten sisintä.

Suomessa on noin 126 000 köyhää lasta, mikä on ällistyttävän paljon. Suomenhan pitäisi olla hyvinvointivaltio, onnellisten ihmisten maa. 

Business Insider-lehti oli niputtanut yhteen kaikki mahdolliset eri maiden vertailututkimukset, ja Suomi saatiin ykköseksi. Silti meilläkään onni ei osu kaikille.

Moni yksinhuoltaja perheineen on sukeltanut köyhyysloukkuun. Ikävintä on, että köyhyys on alkanut periytyä.

Yksittäinen lapsi voi kokea köyhyyden omana vikana, mikä tietenkin vaikuttaa lapsen itsetuntoon. Köyhä lapsi jää syrjään harrastuksista, jotka maksavat paljon. Muut lapset alkavat syrjiä lasta, ja lapsesta voi tulla koulukiusattu.

Köyhän Riikan tarina on onneksi hyvin lohdullinen:

Tulevaisuuteen Riikka suhtautuu varovaisen realistisesti. Nyt juuri hieman toiveikkaammin kuin aiemmin. Kesäkuun alussa Riikka sai tiedon, että hän on päässyt yliopistoon opiskelemaan. (HS 7.7.2016)

Suomalaisesta tasa-arvoisesta koulujärjestelmästä on pidettävä huolta.

* * * 

7.7. HS


Suomessa on 126 000 vähävaraista lasta. Siis hieman enemmän kuin Lahdessa on asukkaita.

Yksi heistä on vantaalainen Riikka.

Vähävaraiseksi lasketaan, jos perheen käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia suomalaisten keskitulosta. Yhden huoltajan ja kahden yli 14-vuotiaan lapsen perheessä se tarkoittaa alle 2 383 euron kuukausituloja. Kuten Riikan perheessä.

Riikka on tosin täyttänyt 18, joten tilastoissa häntä ei enää pidetä lapsena, vaikka hän asuukin edelleen kotona äidin ja veljen kanssa.

Vähävaraisista lapsista on puhuttu tänä vuonna paljon. Hallitus on kaavaillut korotuksia päivähoitomaksuihin ja leikkauksia opintorahaan, – siis sellaisiin etuuksiin, joiden on tarkoitus tasoittaa erilaisista taustoista tulevien lasten mahdollisuuksia. Tämä on suututtanut monia.

Myös tutkijat tietävät vähävaraisista lapsista yhtä ja toista: jos perheen köyhyys pitkittyy yli viiteen vuoteen, se periytyy 70 prosentille lapsista.

Köyhien perheiden lapset ovat vähemmän koulutettuja, heillä on suurempi riski tulla koulukiusatuksi ja suurempi riski masentua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti