torstai 9. kesäkuuta 2016

Kuntalaisaloite on käsiteltävä valtuustossa


Vantaan Tuomelan koulun viimeiset kevätjuhlat pidettiin viime lauantaina. Monelle koulun nykyiselle sekä entiselle oppilaalle tuli suru puseroon. Viimeistään Suvivirsi toi tunteet pintaan.

Mutta Hämeenkylän lapset tarvitsevat koulunsa. Ei ole mitään järkeä panna pieniä koululaisia lampsimaan jo valmiiksi täysiin naapurikouluihin. 

Kaiken kukkuraksi Tuomelan koulu on terve päinvastoin kuin monet muut koulut. Opettajakollegani on altistunut homeelle. Kun hän opettaa Tuomelan koulussa, hän voi hyvin. 

Sitä paitsi kuten kuvasta näkyy, Tuomelan koulu on turvallinen oppimisympäristö. Luontokin on lähellä.

Kansalaiset ovat keränneet lähes 5000 nimeä ja tehneet kuntalaisaloitteen koulun lakkauspäätöksen kumoamiseksi. On päivänselvää, että aloitteen allekirjoittaneet ihmiset haluavat avoimen ja demokraattisen käsittelyn kaupunginvaltuustossa. 

Valtuusto on kaupungin ylin päättävin elin.

Nyt Vantaan kaupunki aikoo jättää käsittelyn opetuslautakunnalle.

Miksi?

Pelätäänkö avoimuutta? 

Kuntavaalit lähestyvät.


Lisäys 13.6:

Juha Malmi:

Koulupäätökset tehtiin kaupunginvaltuustossa 18.11.2013

Kyllä nämä asiat kaupunginvaltuustossa päätettiin ja siellä ne pitää päättää jatkossakin. Tässä ote valtuuston pöytäkirjasta: Valtuutettu Juha Malmi esitti valtuutettu Riikka Åstrandin ja usean muun valtuutetun kannattamana, että ”Hevoshaan koulua ei lakkauteta.”, ja että Tuomelan koulua ei lakkauteta”. 


Asiasta äänestettiin ja koulut lakkautettiin äänin 37 - 28 - 2 tyhjää. En ymmärrä lakimiehen mainintaa siitä, että hänen tarkastelun perusteella aloite on käsiteltävä siinä toimielimessä (opla), joka aikanaan teki päätöksen Tuomelan koulusta.

Valtuusto päätti.* * *

9.6. Vantaan Sanomat


Vantaan perussuomalaisten valtuustoryhmä vaatii Tuomelan koulua puolustavan kuntalaisaloitteen käsittelyä Vantaan kaupunginvaltuustossa.

Tuomelan koulun lakkautuspäätöksen kumoamiseksi tehtiin kuntalaisaloite, jonka oli allekirjoittanut 4 927 vantaalaista. Myös Vantaan vihreät vaativat aloitteen valtuustokäsittelyä. 

Perussuomalaisten mielestä allekirjoitusten määrä on merkittävä. Lainsäädännön perusteella kuntalaisaloite saatetaan valtuustokäsittelyyn, mikäli sen on allekirjoittanut vähintään kaksi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista.

Perussuomalaisten kannanoton mukaan Vantaan kaupunki ei kuitenkaan aio viedä aloitetta valtuustoon vaan jättää käsittelyn opetuslautakunnalle.

Vantaan perussuomalaisten valtuustoryhmä ei hyväksy tätä menettelyä.

– Asukkaat ovat halunneet asian käsiteltävän kaupunginvaltuustossa, eikä opetuslautakunnassa. Näin tämän voi ymmärtää lukemalla mitä laki sanoo, mutta kaupunki perustelee asiaa toimivallan delegoinnilla. Tämä on kuitenkin niin merkittävä asia, ja tällaisenaan hyvin harvinaislaatuinen, että tämä on ehdottomasti tuotava valtuustokäsittelyyn. Jos näin ei tehdä, niin se tuhoaa koko kuntalaisaloitekäytännön, sillä tässähän määritellään linja siitä mistä valtuusto saa päättää, toteaa perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Johannes Nieminen.

- Tuomelan koulu on hyvä ja terve rakennus. Meidän ei pidä tuijottaa pelkkiä heitteleviä oppilasennusteita, joiden perusteella rakennetaan uutta ja korjataan ikuisesti ongelmallisia rakennuksia. Se on kallista. Jos meillä on terve rakennus, niin pidetään se järkevässä käytössä ja puututaan niihin ongelmista kärsiviin rakennuksiin, Nieminen jatkaa.

2 kommenttia:

 1. Näissä Vantaan koulujutuissa menee ihan sekaisin.
  Useammasta koulusta on sauhuttu parin viime vuoden aikana. Tavallisen kuntalaisen on vaikea, ellei ihan mahdotonta, tietää, mikä koulu on kunnossa/homeeton ja mikä koulu ei.

  Miten tästä on päässyt syntymään näin vaikea tilanne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ano...

   Homekoulut puretaan ennemmin tai myöhemmin: Laajavuori, Hämeenkylä, Myllymäki...

   Ongelma on, että tosiasioiden myöntämistä pitkitetään. Silloin lapset ja opettajat kärsivät.

   Kysyit: "Miten tästä on päässyt syntymään näin vaikea tilanne?"

   - Korjauksia ei ole tehty tai niiden aloittamista on lykätty liian pitkään.
   - Rakennus- että korjausten aikainen valvonta on ollut heikkoa. Nyt vihdoinkin on otettu opiksi, esim. Pähkinärinteen koulun peruskorjauksessa valvonta on tehokasta.
   - Jotkut koulut on rakennettu alunperinkin hutiloiden. Pitää muistaa, että koulunrakennustarve oli Vantaan hurjina kasvuvuosina valtava. Tämä ei kylläkään selitä millään tavalla viime vuosien uudiskoulujen rakennusvirheitä.
   - Väliinpitämättömyys
   - Säästöt

   Poista