tiistai 17. helmikuuta 2015

Nyt vanhuksilta viedään leipäkin pois suusta

Eläkeläisiltä on viety eläkkeiden indeksikorotukset, nyt Helsingin kotihoito ja Palmia vievät vanhuksilta leivät, levitteet ja ruokajuomatkin. 

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluiden vs. osastopäällikkö Arja Peiponen kertoo: 

– Päätöksen taustalla on se, että on haluttu yhtenäistää pääkaupunkiseudun ateriahintoja ja -valikoimaa, Peiponen sanoo. (IS)

Hienosti on yhtenäistetty. 

Miksi aina yhtenäistetään noin? Kurjistetaan vanhusten palveluja?

Osa kotona olevista vanhuksista on sellaisia, jotka eivät kerta kaikkiaan pääse käymään itse kaupassa ostamassa leipää, levitettä tai ruokajuomaa. Talvella liukastumisen pelosta vanhukset eivät ilkeä muutenkaan kaduilla liikkua.

Leipä on yleismaailmallinen peruselintarvike. Vanhuksetkin ovat ihmisiä, myös he tarvitsevat leipää.

Vanhusten kotihoito on muutenkin kriisissä. Vanhustenhoitajien päivittäiset kotikäyntimäärät ovat kasvaneet rutkasti. Hoitajat valittelevat, että kaikkea ei voi tehdä kunnolla, joudutaan hosumaan. 

Kun hoitaja sairastuu, alle kolmen päivän sijaisuuksiin ei aina palkata edes sijaista. Suuri osa hoitajista on harkinnut jopa alan vaihtoa.

Kaikilla vanhuksilla ei ole omaista, joka pääsee auttamaan.


16.2. IS

Vanhuksilta viedään leipä, levite ja ruokajuoma - ”Ehkä kannattaisi miettiä, keneltä näitä palveluita karsitaan”

Tähän asti Helsingin kotihoidon ja Palmian järjestämissä ateriapalveluissa asiakas on voinut valita kolmesta eri ateriakokonaisuudesta mieleisensä. Helmikuun alussa voimaan astuneen muutoksen myötä vaihtoehtoja jäi enää yksi: sellainen joka ei sisällä leipää, levitettä ja ruokajuomaa. 

Palmiasta kerrotaan IS:lle, että kyseessä on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös. Päätös on hyväksytty lautakunnan kokouksessa tammikuun lopulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti