lauantai 6. kesäkuuta 2020

Leikkimielistä spekulaatiota Suomen puoluekartalla


Suomessa on viisi keskustaoikeistolaista puoluetta: Perussuomalaiset, Kansallinen Kokoomus, Suomen Keskusta ja Suomen Kristillisdemokraatit sekä Suomen ruotsalainen kansanpuolue.

Viisi keskustaoikeistolaista puoluetta on paljon.

Joukossa on kaksi isoa puoluetta, Perussuomalaiset ja Kokoomus, joiden äänestäjäkunta on vahvasti betonoitunut puolueittensa taakse. 

Keskusta on pienenevä puolue, Kristillisdemokraatit on pieni puolue ja Ruotsalainen kansanpuolue on pieni kielipuolue.

Kun olen seurannut puolueiden äänestyskäyttäytymistä sekä eduskunnassa että Vantaan kaupunginvaltuustossa, jonka jäsen olen, Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit äänestävät lähes aina yhtä jalkaa. Puolueiden arvopohjissa on hyvin paljon samaa, molemmat ovat kristillissosiaalisia puolueita.

Kannattaisiko Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien lyödä hynttyyt yhteen?

Keskustan tilanne keskustaoikeistolaisessa puoluekentässä on ahdas. Maaseutuväestö vähenee. Äänestäjät ovat ymmällään, he eivät erota Kokoomusta ja Keskustaa toisistaan. Äänestäjiä on paennut sekä Perussuomalaisiin että Kokoomukseen. Jossain vaiheessa Keskusta supistuu lopullisesti pieneksi puolueeksi, jollainen Kristillisdemokraatit on.

Olisiko aika Suomessa siihen, että meillä olisi vain kaksi isoa keskustaoikeistolaista puoluetta, Perussuomalaiset ja Kokoomus?

Ruotsalainen kansanpuolue on Suomen selkein yhden asian puolue, joka jäänee puoluekenttään pieneksi historialliseksi reliikiksi ruotsinkielisen väestön suhteellisen vähenemisen takia.

Suomessa on kaksi maltillista markkinatalouteen sopeutunutta vasemmistolaista puoluetta, maailmanvallankumoukset on unohdettu ajat sitten.

Milloin on vasemmistopuolueiden yhdistymisen aika?

Vihreät tullee kipuilemaan identeettinsä kanssa, äänestäjät eivät tiedä, onko puolue lintu vai kala. Puolue ei tule kasvamaan suureksi, koska jokainen puolue on ottanut ympäristöarvot agendalleen. Vihreät jäänee pienten erityisryhmien keskisuureksi puolueeksi ikään kuin puoluekentän roskakoriksi.

Puoluekentän selkeytyminen selkeyttäisi myös äänestyskäyttäytymistä, mikä parhaimmillaan voisi nostaa äänestysaktiivisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti