lauantai 4. toukokuuta 2019

Naurettava kiista eduskunnan istumajärjestyksestä


Ruotsalainen kansanpuolue RKP:n pj Anna-Maja Henriksson ehdotuksellaan siirtää puolueensa paikka eduskunnan istumajärjestyksestä oikealta keskelle sai aikaan kummallisen käänteen, kun nyt ehdotetaan, että Perussuomalaisten paikka siirrettäisiin keskeltä oikealle.

Olen samaa mieltä kuten Jussi Halla-ahokin, että kyse on kiusanteosta. Ei kestetä, kun PS menestyi hyvin eduskuntavaaleissa.

Kuten Hesarin yllä olevasta arvokartasta näkyy, PS on niin keskellä kuin olla ja voi. 

Puolueiden istumapaikat on aina määritelty talouspolitiikan perusteella eli vasemmisto-oikeistoakselilla, ei liberaali-konservatiiviakselin perusteella.


Kun katsotaan puolueiden arvokarttoja tarkemmin, huomataan, että Keskustan, Kokoomuksen ja RKP:n arvokartat ovat kuin haulikolla ammutut. Oikeutetusti herää kysymys, että onko ko. puolueilla omia yhteisiä arvoja ollenkaan, niin hajallaan osumat ovat.

Jos yo. arvokartan perusteella laitettaisiin kansanedustajat istumaan, niin kepulaisethan pitäisi hajauttaa istumaan ympäri salia, niin hajallaan puolue näyttää olevan.

Perussuomalaisten paikka on tietysti siinä, missä se nyt on. Toivottavasti istumajärjestyksestä päästään järkevään ratkaisuun, jotta varsinainen eduskuntatyö pääsee pikkuhiljaa kunnolla alkuun. 

Jos sopuun ei päästä, voidaan on luopua vasemmisto-oikeistoakselista kokonaan: 

Arvotaan puolueiden istumajärjestys joka vaalin jälkeen erikseen. Silloin ei tarvitse miettiä puolueiden talouspoliittista suuntautumista tai arvoja istumajärjestyksen suhteen, vaan onnettar hoitaa homman. 

Luck be a lady.

* * *

2.5. Yle


Puolueiden istumajärjestys eduskunnan suuressa salissa muuttuu niin, että perussuomalaisten edustajat istuvat jatkossa salin oikeassa laidassa. Tähän asti oikeassa laidassa istuneet RKP:n edustajat pääsevät toiveensa mukaisesti keskemmälle salia.

Asiasta kertoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmaneduskuntaryhmien puheenjohtajien tapaamisen jälkeen. Muodollisesti istumajärjestys vahvistetaan puhemiesneuvoston esityksestä perjantaina.

– Jos täältä puhemiehestä katsoen vasemmalta lähdetään, niin siellä on tietysti vasemmistoliitto, sen jälkeen sosiaalidemokraatit, vihreät ja sen jälkeen keskusta, sen jälkeen RKP ja kristillisdemokraatit, sitten kokoomus ja sitten siellä äärimmäisenä oikealla laidalla on perussuomalaiset, Lindtman luetteli.

Tähän mennessä perussuomalaiset ovat istuneet salin keskivaiheilla vihreiden ja keskustan välissä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi istumajärjestysratkaisua Twitterissä.

– Ei istumapaikka puoluetta pahenna, mutta on tämä aika pikkusieluista protestointia ja kiusantekoa muilta puolueilta. Taustalla lienee kiukku vaalituloksesta, Halla-aho kirjoitti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti