lauantai 12. maaliskuuta 2016

Lounais-Vantaan koulukaaos

Asiantuntijat kierrättivät kaupunkilaisia Hämeenkylän koulun tiloissa.

Vantaan Hämeenkylän koulu valittiin parisen vuotta sitten Vuoden kouluksi Suomessa. Ikävä kyllä itse koulurakennus on todettu nyt todelliseksi homepommiksi. Nyt ansioituneessa koulussa on lasten epäterveellistä opiskella ja opettajien opettaa.

Koulun kanssa on vatuloitu vuosikaudet. On tehty peruskorjaus ja sen jälkeen lisää korjauksia korjausten perään, ja sisäilmaongelmat ovat sen kuin pahentuneet.

Hämeenkylän koulun purettua seinää
Lounais-Vantaalla:

- Hämeenkylän yläkoulu tullaan joko remontoimaan tai purkamaan

- Hämeenkylän koulun Variston toimipistettä on puhdistettu sisäilman epäpuhtauksien takia

- Pähkinärinteen koulua pikaremontoidaan, ja oppilaat ovat evakossa koulun kentällä olevissa kahdessa parakissa sekä kolmessa lähikoulussa

- Rajatorpan koulun päärakennus tullaan joko remontoimaan tai purkamaan, ns. vanhan koulun kellari on paketoitu muoviin homeen takia

- Terve perinteikäs Tuomelan koulu vetelee viimeistä kevättään, siitä ollaan näillä näkymillä tekemässä väistökoulua

- Tuomelan koulua puolustaa vahva kansalaisliike, joka on luovuttanut kuntalaisaloitteen kaupunginvaltuustolle itsenäisen Tuomelan koulun säilyttämiseksi

Vantaan Tilakeskuksen johtaja Pekka Wallenius
Mitä pitäisi tehdä?

Katepillareille riittää töitä.

Hämeenkylän yläkoulua ei pidä enää remontoida, vaan koulurakennus pitää ehdottomasti purkaa. Rajatorpan päärakennus pitää purkaa. Koulujen tilalle on rakennettava uusi ja ajanmukainen yhtenäiskoulu.

Lasten terveydellä ei saa leikkiä enää yhtään.

Tuomelan koulu on säilytettävä itsenäisenä. Alueen oppilaat on siirrettävä takaisin oman kylän kouluunsa. Ei ole mitään järkeä siinä, että esim. Hämeenkylän koulun oppilaat kävelisivät Tuomelan kouluun ja Tuomelan koulun oppilaat vastaavasti rahdattaisiin evakkoon pois omasta koulustaan. Oppilaista kulkisi ristiin rastiin pitkin Lounais-Vantaata väistökouluihinsa.

Muutenkin Lounais-Vantaalla tarvitaan lisää koulutilaa, koska väestö kasvaa ennakoitua nopeammin. 

* * *


Vantaa varautuu koko Hämeenkylän koulun tyhjentämiseen korjaustöiden vuoksi. Koulussa on yli 600 oppilasta, joista 50 on ollut evakossa Kilterin koulussa sisäilmatutkimusten vuoksi vuodenvaihteesta lähtien.

Alustavien tutkimustulosten perusteella koulurakennuksen ongelmat ovat vakavia. Ensimmäisessä kerroksessa on tiloja, joista otetut näytteet ovat olleet erittäin myrkyllisiä. Rakenteissa on havaittu kosteus- ja mikrobivaurioita sekä kemiallisia päästöjä.

Toisen kerroksen näytteissä tulokset ovat olleet myrkyllisiä tai lievästi myrkyllisiä.

Tutkittavana on ollut noin puolet koulun tiloista eli kaksi siipeä, joissa sijaitsevat kotitalous- ja tekstiililuokat, liikuntasali sekä äidinkielen ja kielten opetuksen luokkia.

Tutkimuksia tekee kuusi asiantuntijaryhmää. Mittauksia ja näytteiden analysointia on tehty yhteistyössä Helsingin ja Turun yliopiston kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti